5 greșeli care pot afecta calitatea bijuteriilor

Relația cu bijuteriile tale este una de suflet. Alegi cu atenție bijuteria pe care o cumperi. Acorzi timp prețios pentru a te asorta, pentru a potrivi bijuteria pe care să o porți la ținuta aleasă în fiecare zi. Cu siguranță ai câteva bijuterii de suflet la care ții foarte mult.

Dar greșeli se întâmplă atunci când le porți și nu știi câteva reguli despre purtarea bijuteriilor.

Iată câteva din aceste greșeli și cum le poți evita.

Greșeala numărul 1: nu îți scoți bijuteriile niciodată

Atunci când îți place o bijuterie foarte mult ai tendința de a o purta oriunde și oricând. O porți atunci când gătești, când faci baie, la piscină, când faci treburi casnice. Mă gândesc în primul rând la verighetă, de cerceii de aur de care nu te mai desparți, de lănțișorul cu semnificație de la gât.

Purtarea permanentă a bijuteriilor poate duce la deteriorarea acestora. Prin expunerea la tot felul de substanțe chimice chiar  și cel mai prețios și rezistent metal își pierde luciul și culoarea.

Prin expunerea la tot felul de acțiuni mecanice se pot zgâria, îndoi, deforma.

De asemenea se pot acumula tot felul de impurități între metal și piele, chiar microbi, toate acestea fiind sursă de infecție ce pot afecta pielea.

Soluții:

  • alternează bijuteriile pe care le porți
  • dă-le timp de ”odihnă”
  • curăță constant bijuteriile permanente cu soluții speciale sau cu un simplu săpun lichid și apă
  • scoate bijuteriile atunci când lucrezi cu substanțe de curățare în gospodărie (inele și brățări în special)
  • scoate bijuteriile cu perle și pietre semiprețioase atunci când faci baie, mergi la piscină, etc.

Greșeala numărul 2: depozitarea improprie a bijuteriilor

De multe ori îți scoți bijuteriile și le lași pe noptieră cu gând că le vei purta a doua zi. Dar a doua zi alegi altceva și tot așa. Expuse la razele soarelui, aerul și umiditatea din cameră, părțile metalice ale bijuteriilor se pot înnegri, oxida, deteriora. La fel se poate întâmpla și cu alte părți componente ale bijuteriilor.

Depozitarea improprie poate duce la zgâriere prin faptul că se freacă una de alta, metal de metal, piatră de piatră, perlă de perlă.

Soluții: 

  • păstrează bijuteriile în ambalajul inițial pe cât posibil
  • păstrează bijuteriile prețioase în săculeți de catifea, în cutii închise, ferite de lumină și umiditate
  • păstrează bijuteriile separate, să nu se zgârie una de alta. Chiar dacă nu ai cutii pentru fiecare dintre ele, separă-le sau înfășoare-le în materiale textil, în hârtie de mătase sau orice ambalaj moale.

Greșeala numărul 3: curățarea neadecvată a bijuteriilor

Să ai grijă de bijuteriile tale înseamnă și să le acorzi un pic de timp și de dragoste.

Șterge-le cu o cârpă moale pentru a le curăța de impurități, transpirație, și alte substanțe din aer.

Bijuteriile care se pretează la a fi spălate se spală cu un săpun lichid, se clătesc cu multă apă și se usucă prin tamponare cu o cârpă moale.

Pentru bijuteriile cu sârmă modelatoare, cu mult metal, cum ar fi bijuteriile cu sticlă de mare, de preferat este să eviți contactul cu apa.

Pentru bijuteriile foarte prețioase, cu pietre prețioase, cu monturi complicate, recomand să mergi la un atelier de bijuterii pentru a avea parte de o curățare profesionistă din când în când.

Greșeala numărul 4: nu porți destul bijuteriile

Deși pare paradoxal, poate în contradicție cu prima greșeală, totuși faptul că nu porți destul o bijuterie poate duce la deteriorarea acesteia.

În special argintul este cel care se întreține cel mai bine prin purtare. În contact cu pielea, cu grăsimea din piele, cu hainele pe care le porți, se produce lustruirea și curățarea naturală a acestuia și în acest fel își păstrează timp îndelungat strălucirea.

Greșeala numărul 5: să îți pui întâi bijuteriile și apoi hainele

Este adevărat că bijuteriile sunt cele care întregesc ținuta. Dar uneori ai tendința de a pune întâi bijuteriile, nerăbdătoare să le porți.

Nu face această greșeală. Mai întâi folosește cremele, machiază-te, îmbracă-te, parfumează-te și abia la sfârșit adaugă nota finală a ținutei tale și anume bijuteriile. Eviți astfel ca bijuteriile tale să fie expuse la picăturile de parfum, la cremele și produsele de machiaj.

 

Sper să îți fie de folos aceste sfaturi și să ții cont de ele pe viitor.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart